BULGARİSTAN'DA EĞİTİM
ANASAYFA HAKKIMIZDA ÜNİVERSİTELER SSS ÖĞRENCİLERİMİZ İLETİŞİM
 
   
 
     
 

Eğitim Rehberi


AB’ye üye olan Bulgaristan’da eğitime ayrılan yüksek fonlardaki yardımıyla Avrupa standartlarına ulaşan lisans ve yüksek lisans eğitimi ile yurtdışı eğitimde bir cazibe merkezi haline gelen Bulgaristan’da, yaklaşık 3 bini Türk olan 30 bin yabancı öğrenci eğitim görmektedir.

 

Akademik (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) Eğitim Sistemi
Bulgaristan’ın eğitim sistemi Ukrayna’yla aynı niteliklere sahiptir. Eğitim dili Bulgarca veya İngilizce olup her öğrencinin, sadece dil eğitimi yapılan hazırlık sınıflarında okuması mecburidir. Hazırlık sınıfları akademik yıl gibidir. Birinci seviyeden dördüncü seviyeye 9 ay sürmektedir. Öğrenci, tüm dersleri almak zorunda olduğunu gibi programda öngörülen devamsızlık ders saatlerinin %10 üzerinde olursa, öğrencilik hakkını kaybetmektedir. Değerlendirmeler altılık not sistemi üzerinden yapılmaktadır. 2 yani zayıf alındığında dönem tekrarı gerekmektedir. Hazırlık sınıflarında dil eğitiminin yanı sıra üniversiteye hazırlık amacıyla, öğrencinin seçeceği bölüme yönelik dersler de verilmektedir. Bunun için, öğrencinin hazırlık eğitimine başlamadan önce hangi alanda lisans eğitimi göreceğine karar vermesi gerekmektedir.

Hazırlık Eğitiminde Öğrencinin Seçebileceği Bölümler

1. Mühendislik, Teknoloji ve Doğa Bilimleri: Bu bölümde hazırlık eğitimi alan öğrenciler Bulgaristan’daki üniversitelerde, Radyofizik, Fizik, Matematik, Mühendislik bölümleri, Teknoloji bölümleri, Sibernetiks, Kimya, Coğrafya üzerine lisans eğitimi alabilirler.

2. Ekonomi: Ekonomi bölümünü seçen öğrenciler üniversitede, ekonomi, işletme, pazarlama, uluslararası ticaret üzerine lisans eğitimi alabilirler.

3. Tıp, Biyoloji ve Ziraat: Bu bölümde hazırlık okuyanlar, tıp ve tarımla ilgili lisans eğitimi alabilirler. 

4. Sosyal Bilimler: Sosyal bilimler üzerine ders gören öğrenciler, uluslararası ilişkiler, uluslararası hukuk, gazetecilik, tarih, felsefe, psikoloji, sosyoloji, hukuk gibi insan bilimleri alanında lisans eğitimi alabilirler.
Öğrencilerin üniversiteye kabulleri lise notlarına bakılarak yapılmaktadır. Burada öğrencinin hangi lise programında okuduğunun bir önemi yoktur. Mesela eşit ağırlıktan mezun olan bir öğrenci matematik ders notu en az üç ise bilgisayar mühendisliği gibi istediği mühendislikte okuyabilmektedir. Bununla birlikte 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları DGS sınavı olmaksızın kendi dallarında lisans tamamlayabilirler.
Bu üniversitelerden alınan diplomalar EUA (Avrupa Üniversiteler Birliği) Diploması olacağı için öğrenci mezuniyet sonrası gerek Türkiye’de gerekse bir başka ülkede iş bulabilmektedir.

 

 

< geri dön

 

 
     
     
  © 2008 Tüm Hakları Saklıdır I Bi'ajans.net